Digitale Fotografie Vakantie

Fuji X-H1 test

Het begin van een slordig werkend Fuji
Patrick Mollema
Ik heb de naam een Fuji camera liefhebber te zijn. Dat is waar, maar ik ben geen fan. Een fan is over het algemeen een kritiekloos volger van een sportvereniging, persoon of in dit geval een camera merk. Leica gebruikers zijn bijvoorbeeld allemaal fans. Niets mag je over hun camera’s zeggen. Wat Leica ook doet, het is altijd het beste wat er maar te krijgen is. Bij Fuji dreigt het een beetje dezelfde kant op te gaan. De hele wereld valt in katzwijm van verbazing als Fuji weer eens een nieuwe camera uitbrengt. Alles is fantastisch en mooi. Het lijkt wel alsof ik de enige ben die er anders naar kijkt. De verkoper bij Calumet vindt de Fuji X-H1 fantastisch. Alle Fuji ambassadeurs en Piet van Eynde ook en nog vele anderen. Websites, bloggers, allemaal vinden ze Fuji het einde. En dan kom ik, en ik vind de Fuji XH-1 als enige geloof ik niet goed.

Want voor het derde achtereen volgende camera model ( eerst de X-T2, toen de X-T20 en nu de X-H1 heeft Fuji belangrijke zaken niet opgelost. Problemen blijven maar voort bestaan. Dat is voor mij onbegrijpelijk. Dat het zo is en blijft komt door de fan achtige houding van vele gebruikers. Ik ben ook een gebruiker, maar geen fan. Want ik ben kritisch. Net zoals bij Canon, Leica Sony Nikon en andere merken.

Onderstaande stuk heb ik helemaal kunnen laten staan. Het is de oude tekst van de X-T2. Er is niets verandert. Problemen zijn precies hetzelfde als bij de XT2 en de X-T20. Het enige verschil is dat de het beeldscherm wel een veel betere kwaliteit biedt. Geen groene waas meer over het scherm heen en de kleuren zijn goed te beoordelen. Daar zit een winstpunt. Maar de problemen zoals eerder beschreven met het EVF en LCD display, en de problemen met het histogram en hoge lichte scherm zijn precies gelijk gebleven.
Stacks Image 139
De problemen met het EVF en LCD display

Om maar meteen met de twee grootste problemen te beginnen. Dat zijn het EVF en het LCD display. Deze zijn niet goed in te stellen. Daardoor weet je nooit wat je ziet. Ondanks dat er in het camera menu instellingen aanwezig zijn voor beiden om ze verder fine te tunen. Je komt niet tot een juiste instelling.

  • Display donkerder, één standje, dan is het getoonde beeld direct weer te donker.
  • Display laten zoals het is en het display is te licht
  • De EVF is te helder
  • Zet je de ECF één stand donkerder dan is het vertoonde beeld te grauw. Wit is niet meer wit en zwart is niet meer zwart, sterker nog, hoe donker je het EVF ook zet het zwart wordt überhaupt nooit zwart.

Vooral dat laatste punt geeft aan hoe slecht Fuji haar werk gedaan heeft. Zwart wat nooit zwart wordt. Dat kan helemaal niet. Zwart wordt in de EVF grijzer en grijzer naarmate je de helderheid van het display aanpast maar nooit zwart. Ik was echt geschokt om dit waar te nemen. Ik heb getest en ingesteld, veranderd en ook nog een keer nagekeken. Maar wat je ook doet, je ziet nooit zwart door de zoeker. Je foto beoordelen nadat die gemaakt is gaat niet door je zoeker. Voorheen het sterke punt van iedere Fuji camera. Hoe hard het zonnetje ook schijnt, je kunt altijd je gemaakte foto goed beoordelen. Nu dus niet meer. Dit past bij digitale camera’s uit 1999, maar niet in 2018.

Deze camera moet wel 1800 euro kosten. Dit kan gewoon echt niet. De goedkoopste Canon doet het wat dit betreft beter. En dat wil wat zeggen want ik ben echt geen Canon fan.
De problemen met het histogram en het hoge lichten scherm

Het histogram is een belangrijke tool om tot exacte belichtingen te komen. Fuji heeft hier wederom geen aandacht aan gegeven. Er klopt helemaal niets van. Waar een histogram op de computer een keurig en kloppend histogram laat zien, laat de X-H1 heel vaak niet meer dan de helft van het histogram zien. Aan de hoge lichten zijde van het histogram gaat het heel vaak mis. Dat wordt lastig nauwkeurig belichten op deze manier. Onvoorstelbaar dat Fuji dit zo ontzettend slecht heeft uitgewerkt.

Het hoge lichten scherm laat zien door middel van knipperen wanneer iets uitgebeten is. Dat gebeurt bij de X-H1’s te vroeg. En dat was bij de X-T2 en 20 ook al het geval.

Bovenstaande tekst is rechtstreeks geknipt en geplakt van de X-T2 test. Kon ik zo overnemen. Even de type nummers veranderen en klaar is deze paragraaf. Er is helemaal niet gedaan in twee jaar tijd.

Ik zal de X-H1 niet kopen. Ondanks de voordelen die dit model ook biedt die ik later zal bespreken. Fotografie wordt door de slechte afwerking van EVF, LCD display, histogram en hoge lichten scherm een vorm van russisch roulette. Samen met een cursist die hem wel al heeft heb ik wel een werkt methode voor hem ontwikkelt. Als de lichte delen net aan gaan uitbijten in zijn scherm dan is het precies de juiste belichting. Want in werkelijkheid bijten ze dan niet uit. Je moet er maar op komen op deze oplossing. En anders dan dit gaat het niet met de Fuji X-H1. Ik verwacht echter voor 1800 euro beter te kunnen werken dan middels deze oplossing.

Ik hoop ook echt dat iemand van Fuji de moeite neemt om deze test te lezen en serieus te nemen. Gek genoeg zijn er bij dit soort firma’s maar heel weinig mensen die zelf actief en op niveau fotograferen. Zelf komen ze er nooit achter. En als de hele wereld roept dat je mooie camera’s maakt dan ga je het vanzelf ook wel geloven. Maar er is echt nog heel veel werk aan de winkel voor Fuji. En de afgelopen twee jaar waren niet goed van Fuji.
Stacks Image 156
In de onderstaande en bovenstaande foto zitten ook echt hoge lichten. De gefotografeerd pop staat namelijk precies op het randje van uitbijten en de paarden beten al uit. Het histogram is daar in geen velden of wegen nog maar iets van te zien. Helemaal rechts hoort het histogram nu ook informatie te laten zien. Het is wonderlijk. Ook de rib histogrammen laten niets anders zien. Vaak passeren camera fabrikanten hun algemene witte histogram op de kleur groen. Daar lijkt het inderdaad wel op bij de Fuji X-H1. Maar die klopt ook niet. Het gekke is dus dat Fuji wel de foto’s kan maken, maar niet haar eigen data goed kan uitlezen. Er zitten bij Fuji een paar mensen al twee jaar enorm te slapen. Dit is niet exemplarisch, maar standaard bij iedere Fuji. En het is zo eenvoudig op te lossen. Kinderspel.

In feite hoeft Fuji op deze manier helemaal geen histogram meer in te bouwen want het is toch niet te gebruiken. Tot zover mijn gezeik over histogrammen en hoge lichten. Oh nee, nog 1 ding. De histogrammen liggen nu over het hoge lichten scherm heen. Dat is erg handig, maar niet heus, als een uitbijtend deel in de foto precies onder het histogram ligt. Dan kun je ook al niet de uitbijter zien. Bij de X-T2 en 20 middels een firmware update veranderd maar het is er niet beter door geworden en bij de X-H1 is dit standaard inmiddels. Bij de X-T2 en 20 kun je nu wel beter zien dat het niet goed is omdat ze wat groter zijn geworden.

Fuji, kijk eens goed bij Nikon hoe ze dit opgelost hebben. Eén scherm voor de hoge lichten, één scherm voor het histogram en bij de wat duurdere modellen een knop die je kunt programmeren om over je hele beeldscherm een levensgroot histogram te kunnen bekijken. Zo simpel en zo eenvoudig. Die verbeteringen moeten in twee jaar tijd mogelijk zijn?
Stacks Image 152
Maar wat is de totaal indruk?

Als je het bovenstaande verhaal vergeet dan is de X-H1 een prachtige camera. Er komen waanzinnig scherpe en mooie beelden uit. Prachtige beeldkwaliteit. Het beste wat er ongeveer te koop is. Echt waar, maar ik ga je geen foto’s laten zien van de X-H1. Want dan prijs ik hem toch weer aan. En dat wil ik niet want de problemen bij Fuji zijn daarvoor gewoon te groot. Ja natuurlijk koop je een Fuji voor de beeldkwaliteit. Maar ik ga hem wederom niet kopen. En mijn Fuji X-T1 wordt maar ouder en ouder en staat inmiddels wel op instorten, wat ook mag na 140.000 foto’s. Ik gok op een X-T3 aan het einde van dit jaar waarin alles verbetetr is van wat ik constateer al twee jaar lang. Als dat niet het geval is dan ga ik terug naar Nikon. Ondanks alle Fuji lenzen en dergelijke die ik inmiddels heb. En dat gaat pijn doen. Geloof me maar.

Ik ben een fotograaf die scherp zijn histogram in de gaten houdt. En ook mijn hoge lichten scherm, Beiden werken niet goed. Dus daar word je dan dag in dag uit mee geconfronteerd als je werkt zoals ik. iedere dag kun je er chagrijnig van worden. Daar heb ik geen zin in. Mijn oude Nikon spullen zijn inmiddels ook belegen. Maar dan begin ik wel met Nikon weer helemaal van voor af aan. Nikon en Canon gaan ook serieus spiegel systeem camera’s maken. En bij beide merken zul je problemen zoals bovenstaande niet tegen komen. En ik verwacht dat als beide merken zich echt gaan roeren en het onder andere op dit soort punten beter doen dan Fuji, het heel zwaar weer gaat worden voor Fuji.

Fuji kan geweldige camera’s maken, maar ze zitten een partij te suffen en te slapen, het is niet normaal. Gelukkig bouwen ze nu dan wel een beter display in de X-H1 vergeleken met de X-T2, maar dat was niet zo moeilijk om dat te verbeteren. Ik denk dat het te goed gaat bij Fuji. Teveel verkoop succes en te weinig kritiek vanuit de markt. En denk nu niet dat ik al klaar ben met mijn kritiek. Er is nog veel meer. Zoals de witbalans schaal die veel te grote gaten kent in de Kelvin waarde schaal. Dat maakt het lastig om goed mee te werken. Of de kleurbalans aanpassing die veel te snel een kleurzweem geeft.Dat zijn echter nog bijzaken. De grote problemen zijn en blijven het hoge lichten scherm, de waardeloze histogrammen, letterlijk en figuurlijk en een slecht aanpasbaar en dus onbetrouwbaar EVF display. Fuji heeft het vroeger beter gemaakt. Ze kunnen het dus wel, maar doen het nu niet.

Ik sta op een kantelpunt. Jarenlang Fuji gebruiker eerder dan wie ook. Al vanaf de S-5 Pro en de X-Pro1. Maar ik ben een beetje klaar met Fuji. Ik heb er heel weinig vertrouwen in dat het met een eventuele X-T3 beter zal gaan worden. Ik wil echt niet meer overstappen maar als het zo slecht blijft als dat het is dan moet ik wel. Ik wil niet meer terug naar spiegel reflex. Te groot en te lomp. Spiegellood is wel handig en makkelijk. Nikon en Canon komen eraan met hun eerste modellen. Vooral Nikon wacht altijd lang, maar als ze dan komen… Dan is het ook goed ook. Nikon kan zomaar eens mijn volgende spiegelloze camera gaan worden.

Ik zie een trend bij Fuji die neigt naar ontkenning. Zoals Canon al tien jaar lang nauwelijks iets doet aan haar te kleine dynamisch bereik zo doet Fuji nu twee jaar niets aan de door mij beschreven problemen. Ik geloof niet dat dit goed gaat komen. Of misschien dat ik eerdaags nog eens een X-Pro 2 probeer te scoren. Die was nog wel goed. Daarna is de klad erin gekomen. Scheelt me een hoop lenzen vervangen want ook dat is iets wat ik niet graag doe. Maar de oplossing voor mij, eventueel en “oude” X-Pro 2 kopen is best wel raar terwijl er inmiddels drie nieuwe camera’s zijn uitgebracht door Fuji. Maar met die drie zul je mij nooit mee zien werken.
Plussen:

• Fantastische beeldkwaliteit
• Hele goede AF-C functie
• Joystick button voor verplaatsen focus punt
• Draadloos flitsen is verbeterd
• Mooie kleuren en scherpte
• LCD display is beter dan die van X-T2 en 20 en betrouwbaar
• Acros is een geweldig mooi zwart wit simulatie


Minnen


• Hoge lichten scherm laat te snel uitbijters zien
• Histogram scherm laat ongeveer altijd slechts de helft van het histogram niet zien
• EVF display is te licht of te donker
• Zwart wordt hoogstens grijs in de EVF
• Witbalans schaal in Kelvin waarde is met te grote gaten
• Histogram ligt over hoge lichten scherm heen
Resumé:
Niet kopen als je lekker wilt fotograferen. Het zorgt voor hoofdpijn. In principe een extreem goede camera, maar Fuji laat een aantal zaken zo enorm sloffen. Schandalig. Bijna niet betrouwbaar mee te werken. En dat is waar het om gaat.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
6.5
8.5
7.5
8.5
8.0
7.5
7.0
Beoordeling: 7.0